Królestwo: zwierzęta

Typ: strunowce

Podtyp: kręgowce

Gromada: ssaki

Podgromada: łożyskowce

Rząd: gryzonie

Podrząd: jeżozwierzokształtne

Rodzina: szynszylowate

Rodzaj: szynszyle

Gatunek: Szynszyla mała

            Szynszyle są zwierzętami wywodzącymi się z Ameryki Południowej, gdzie zamieszkują jałowe i suche tereny Andów na wysokości od ok. 3000 do 5000 m n.p.m.. Żyją w dużych stadach składających się z ok. stu osobników. Schronienie znajdują w szczelinach skalnych, grotach, małych przedsionkach tworzących się w usypiskach kamieni.

            Szynszyle są świetnie przygotowane do warunków atmosferycznych w ich środowisku naturalnym. Ich gęste futerko ma nie tylko walory estetyczne. Jest także ochroną, ponieważ zabezpiecza przed zimnem, przegrzaniem oraz uniemożliwia zagnieżdżenie się pcheł lub innych pasożytów. Jego jasne ubarwienie pomaga w zakamuflowaniu się przed drapieżnikami.

            Dieta szynszyli jest ograniczona, ponieważ w ich środowisku naturalnym jest bardzo sucho. Składa się ona z rożnych traw, liści, kory, bulw, korzeni i dostępnych w danym miejscu owoców.

            Szynszyle mają silne, tylne nogi, dzięki którym te gryzonie są bardzo zwinne, ruchliwe i skoczne. Pomaga im to u ucieczce od drapieżników, jakimi są lisy, niektóre ptaki lub węże. Jednak nie są to najwięksi wrogowie tych zwierząt. Okazali się nimi ludzie, którzy przyczynili się niemal do wyginięcia tego gatunku. Zauważyli piękno ich futerek, oraz uważali je za bardzo luksusowy towar. Jako pierwsi okazali się nimi członkowie plemienia Indian Chincha. Skóry szynszyli używali do wyrobu okryć wierzchnich. Dopiero w roku 1918, zabijanie szynszyli w ich środowisku naturalnym zostało zabronione. Pierwsze fermy tych gryzoni powstały w USA, zaś z czasem zostały one przeniesione do domów, gdzie stały się jednymi z najbardziej lubianych zwierząt wielu indywidualnych hodowców.